De provincie Gelderland wil natuurgebied Hagenbeek bij Barchem sterker maken door dit gebied groter te maken en te verbeteren. Het waterschap doet mee omdat het water belangrijk is in het gebied. Staatsbosbeheer is de eigenaar en beheerder van de bestaande natuur. Met naastgelegen grondbezitters zoeken we naar manieren om de situatie verbeteren. Bijvoorbeeld het tegengaan van droogte, maar ook door het voorkomen van wateroverlast. Voor de natuur, maar ook op het erf. Zo kan het hele gebied beter tegen de gevolgen van klimaatverandering
Wat doen we?
We gaan sloten en greppels in en om Hagenbeek minder diep maken. Ook wordt het peil van de sloten hoger. Hierdoor stijgt de grondwaterstand. Deze hogere grondwaterstand is niet het doel op zich. Het is een manier om meer kwelwater in het natuurgebied te krijgen. Op sommige plekken kan het natter worden dan de bedoeling is. Hiervoor bestaan oplossingen, zoals het ophogen van landbouwgronden die langs Hagenbeek liggen. De grond die we hiervoor gebruiken komt vrij uit de uitbreiding van het natuurgebied of wordt van ergens anders aangevoerd.
Waarom doen we dit?
Uit studies blijkt dat het natuurgebied, zoals het nu is, steeds droger wordt. Ook is de bodem aan het verzuren. Dit willen we tegengaan door het grondwaterpeil te verhogen. Door deze verhoging van het grondwater komt kwelwater in de bovenste bodemlaag. Dit water is rijk aan basen en kalk. Dit kwelwater is heel goed voor planten en dieren in het natuurgebied.
Onze aanpak
We vinden het belangrijk dat grondeigenaren in het gebied meedenken over de plannen. Hiervoor hebben we keukentafelgesprekken gevoerd met betrokkenen. We hebben ook nieuwsbrieven verzonden en informatieavonden gehouden.
De planning
We hebben een ontwerp gemaakt. Het ontwerp heeft officieel ter inzage gelegen. Hiervoor hebben we twee informatieavonden georganiseerd. Tijdens de officiële procedure hebben we nog een derde bijeenkomst gehouden. Meerdere mensen zijn het niet eens met het plan. Zij hebben bezwaren ingediend tegen het ontwerp Projectplan Waterwet. De rechtbank heeft deze bezwaren ongegrond verklaard. Dat betekent dat wij de plannen niet hoeven aan te passen naar aanleiding van de ingediende bezwaren. Er lopen op dit moment nog meer vergunningaanvragen. We hopen in 2025 met de uitvoering te kunnen beginnen.
Stel je vraag aan Carlo
Stel je vraag
Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op.