We verbeteren de Aa-Strang. We maken de beek geschikter voor planten en dieren. En we willen schoner water in de beek.
Wat doen we?
Op verschillende plekken langs de beek nemen we maatregelen om dit te bereiken. Lees hieronder wat we waar doen.
Van Marmelhorstweg (Voorst) tot Oude IJssel (Ulft)
We maken hier ongeveer 1,5 km van de oever flauwer. Langs de zuidkant van de beek graven we hiervoor grond weg. De breedte van de strook langs de beek verschilt van 3 tot ongeveer 30 meter. Hier mogen straks bosjes groeien. En planten die van natte voeten houden zullen hier opkomen. Vogels, insecten en andere dieren profiteren hiervan. De planten en bomen mogen spontaan opkomen. We planten hier niks aan.
Grens met Duitsland tot aan stuw Voorst
Hier planten we op de oever aan de zuidkant van de beek bomen. Denk bijvoorbeeld aan fladderiep, zwarte els en linde. Een oever met bomen noemen we een houtoever. Heel veel vogels en insecten zijn hier hier dol op.
Dode bomen en boomstronken in de beek
Op ongeveer 30 plekken leggen we dode bomen en boomstronken in de beek. Dit noemen we dood hout. Dood hout hoort van nature thuis in een beek zoals de Aa-Strang. De beek stroomt bij het hout anders dan op andere plekken. Daardoor komt er meer zuurstof in het water.
Verschillende soorten insecten en vissen leven tussen het hout. Zo leven er meer verschillende soorten dieren. Die eten andere dieren en planten. En ze worden zelf ook opgegeten. We herstellen zo dus een belangrijke schakel in de voedselketen. En we maken het water schoner.
Stuw Voorst (de Stakenborg)
We verbeteren hier de bestaande bij de vistrap. En we passen het perceel aan dat in de hoek ligt van de Aa-strang en Zwarte beek. We maken dit perceel natter. Hier profiteren watervogels van.
Vissen en wandelen
In overleg met de Hengelsportfederatie maken we een aantal visplekken. Samen de gemeente Oude IJsselstreek leggen we een wandelpad aan tussen de Bosweg en de Schevebrug. En we knappen het fietspad op vanaf de Breedenbroekseweg (Tulenbrug) richting Dinxperlo. We maken het fietspad ook breder.
Waarom doen we dit?
We willen schoner water en meer ruimte voor natuur. We verbinden grotere natuurgebieden met elkaar. Zo maken we gebied waar dieren kunnen leven groter. Dieren trekken vanuit de natuurgebieden in Duitsland naar de Veluwe. Zij kunnen onderweg uitrusten en eten in de natuur langs de Oude IJssel en de Aa-Strang. Vissen trekken juist vanuit de IJssel, via de Oude IJssel en de Aa-Strang richting Duitsland. Ze leggen daar eitjes.
Onze aanpak
We hebben samen met de grondeigenaren, boeren en pachters een plan gemaakt. We voerden veel gesprekken met betrokkenen. Boeren met grond langs de Aa-Strang ruilden grond met ons. Zij hebben nu grond op een andere plek. Daardoor kunnen we nu de oevers natuurlijker maken. Een deel van de natuurlijke oevers grenst aan de nieuwe buitenplaats de Bleuster. Deze buitenplaats is van een particulier in het gebied.
De planning
Het ontwerp is klaar. De plannen lagen in de zomer van 2023 ter inzage. De aannemer start begin 2024 met de werkzaamheden. Die duren waarschijnlijk tot de zomer van 2024.
Heb je een vraag, een opmerking of een goed idee? Bel of mail Ronald Stapelbroek