Duurzaam en schoon water in Didam

Didam heeft veel sloten en vijvers. Ook in de buurt van de Singel, Gerstekamp en Leliestraat. We maken hier het water schoner en bestand tegen het klimaat van de toekomst. 

Wat doen we?

We richten het water in de buurt van de Singel, Gerstekamp en Leliestraat zo flexibel en duurzaam mogelijk in. We maken vijvers en sloten zo dat het water bij hoosbuien goed weg kan, maar dat ze ook beter bestand zijn tegen droogte. Technische oplossingen met pompen en gemalen zijn niet duurzaam. We onderzoeken of dat anders kan. Hoe het er precies uit komt te zien weten wij nu nog niet. We hebben jouw hulp daarbij nodig! 

Water in Didam.

Waarom doen we dit?

Het water in Didam voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. We maken het water in Didam flexibeler en beter bestand tegen het klimaat van de toekomst.

De sloten en vijvers in Didam zijn ruim 30 jaar geleden aangelegd. Toen hadden we meestal teveel water. Nu hebben we ook regelmatig te maken met droogte en met hoosbuien. We krijgen in de zomer klachten over stank en dode vissen. We houden het water nu met veel kunst en vliegwerk op peil. Bij droogte pompen we er grondwater bij. En bij hoosbuien pompen we water weg.  De beschoeiingen langs het water zijn op sommige plaatsen slecht. Op de bodem ligt een dikke laag bagger. 

Onze aanpak

We kunnen en willen dit niet alleen. We hebben jou nodig. Heb je een goed idee, een wens of een plan? Laat het ons vooral weten. We kijken dan of we de wensen en ideeën mee kunnen nemen in de plannen.

De planning

Het waterschap heeft onderzocht hoe het nu staat met de vijvers en sloten. De gemeente onderzoekt hoe het zit met de afvoer van water via de riolering. Als we dit weten gaan we onderzoeken wat we willen en wat er kan. Dit doen we graag samen met jou. In de loop van 2024 praten we je bij tijdens een informatieavond. Je kan dan vragen stellen en ideeën aandragen. We kiezen welk ontwerp het beste is. Dit ontwerp werken we verder uit en leggen we voor aan het bestuur van het waterschap en aan de gemeenteraad. Ben je het er niet mee eens? Laat het ons weten in een officiële inspraakronde. Hopelijk gaat in 2025 de schop in de grond. 

Planning

2023

Onderzoek naar water en riolering

2024

Verzamelen wensen, ideeën en mogelijkheden. Kiezen van de beste optie.

2025

Start werkzaamheden.

Stel je vraag

Heb je vragen over de werkzaamheden in Didam? Of heb je een goed idee? Bel of mail Carlo Egging.

Bellen06 53 27 82 36 06 53 27 82 36 Stuur e-mail
portretfoto Carlo Egging