Verhogen grondwater Wildenborch

De Wildenborch ligt in de Achterhoek tussen Vorden en Ruurlo. Het heeft een bijzondere geschiedenis en waardevolle natuur. We willen de Wildenborch toekomstbestendig maken. Onder andere verhogen we het grondwater. Dat is goed voor de natuur, voor het landschap en voor de boeren.

Wat doen we?

De eerste maatregelen zijn al uitgevoerd op het landgoed. We hebben delen van sloten op het landgoed dicht gemaakt. Het weiland is natter geworden. Het weiland is verbonden met de vijvers rond het landhuis. We willen dat er straks geen water meer wegstroomt naar de Berkel. Het overtollige water stroomt straks weer naar het landgoed toe in plaats van weg. Overtollig water stroomt straks via landgoed 't Medler naar de Baakse Beek. We overleggen nu nog met grondeigenaren, boeren en pachters in het gebied hoe we dat precies gaan doen. 

Natuur op de Wildenborch

De Wildenborch

Waarom doen we dit?

De Wildenborch kampt al jaren met verdroging. De afgelopen eeuw is het grondwater wel 50 cm gezakt. We willen nu samen het grondwater weer laten stijgen. Niet alleen bij de Wildenborch maar ook op de landgoederen die in de buurt liggen. Hiervoor werken we samen met het landgoed en de boeren in het gebied.  

Onze aanpak

We vinden het belangrijk om samen met de grondeigenaren, boeren en pachters een plan te maken. Dit inrichtingsplan presenteren wij op een informatieavond. Daarna ligt het plan ter inzage. Dat betekent dat ook jij kunt zien wat we allemaal gaan doen.

De planning

We zijn in gesprek met grondeigenaren, boeren en pachters in het gebied. We hopen eind 2023 een eerste ontwerp te hebben. Als alles volgens planning verloopt gaat in 2024 de schop in de grond.

De Landgoederenzone Baakse Beek

Tussen Ruurlo en Wichmond liggen zeventien landgoederen. Landgoed de Wildenborch is er hier een van. Het hele gebied kampt al tientallen jaren met ernstige verdroging. Dat komt doordat we het gebied vroeger zo droog mogelijk wilden houden voor de landbouw. Nu is er mede door het veranderende klimaat in de zomer te weinig water. Dit is slecht voor de bijzondere natuur en de landbouw in dit gebied. We willen de natuur, landbouw en de unieke kenmerken van vroeger bewaren. Daarom willen we het water op de landgoederen beter benutten. Bekijk voor meer informatie ook de website www.baaksebeek.nl.

 

Stel je vraag

Heb je vragen over het verhogen van het grondwater op de Wildenborch? Neem contact op met projectleider Jaco van Langen.

Bellen0314- 369 612 0314- 369 612 Stuur e-mail