De Wildenborch ligt in de Achterhoek tussen Vorden en Ruurlo. Het heeft een bijzondere geschiedenis en waardevolle natuur. We willen de Wildenborch toekomstbestendig maken. Onder andere verhogen we het grondwater. Dat is goed voor de natuur, voor het landschap en voor de boeren.
Wat doen we?
We willen de afwatering van Groenouwe in het zuidoosten aansluiten op de aangelegde slenk aan de oostkant van de Wildenborch. Een slenk is een soort geul. In het zuiden sluiten we het watersysteem aan op landgoed ’t Medler. Het water gaat dus straks vanaf het zuidoosten tegen de klok in rondom de Wildenborch stromen. Daarna stroomt het water onder de Mosselseweg door naar Landgoed ’t Medler en naar het westen.
In het noordwesten van de Wildenborch blijft een verbinding bestaan. Hier kunnen we water afvoeren naar de Berkel als het veel regent. Met deze aanpassingen maakt het watersysteem van de Wildenborch weer deel uit van het stroomgebied van de Baakse Beek.
Aan de westkant van het landgoed en ten zuiden van de Mosselseweg richten we meerdere gedeelten grond in als nieuwe natuur. Dat zijn gronden van de provincie en van particuliere eigenaren. De particuliere eigenaren doen dit vrijwillig.
Wat deden we eerder?
In het najaar van 2020 hebben we aan de oostzijde van de Wildenborch een diepe watergang dichtgemaakt. We hebben een ondiepe slenk aangelegd die heel natuurlijk in het landschap past. We hebben delen van sloten op het landgoed dicht gemaakt. Het weiland is natter geworden. Het weiland is nu verbonden met de vijvers rond het landhuis. Sinds 2022 werkt Waterschap Rijn en IJssel samen met Provincie Gelderland, Stichting De Wildenborch en Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) aan de maatregelen die we nu gaan uitvoeren.
Waarom doen we dit?
De Wildenborch kampt al jaren met verdroging. De afgelopen eeuw is het grondwater wel 50 cm gezakt. We willen nu samen het grondwater weer laten stijgen. Niet alleen bij de Wildenborch maar ook op de landgoederen die in de buurt liggen. Hiervoor werken we samen met het landgoed en de boeren in het gebied.
Onze aanpak
We vinden het belangrijk om samen met de grondeigenaren, boeren en pachters een plan te maken. Dit inrichtingsplan presenteren wij op een informatieavond. Daarna ligt het plan ter inzage. Dat betekent dat ook jij kunt zien wat we allemaal gaan doen.
De planning
We zijn in gesprek met grondeigenaren, boeren en pachters in het gebied. Ook zijn volop bezig met het uitvoeren van onderzoeken én we maken een eerste ontwerp.
Waarschijnlijk is in de herfst van 2024 het eerste ontwerp af. Als alles volgens planning verloopt gaat in 2025 de schop in de grond.
De Landgoederenzone Baakse Beek
Tussen Ruurlo en Wichmond liggen zeventien landgoederen. Landgoed de Wildenborch is er hier een van. Het hele gebied kampt al tientallen jaren met ernstige verdroging. Dat komt doordat we het gebied vroeger zo droog mogelijk wilden houden voor de landbouw. Nu is er mede door het veranderende klimaat in de zomer te weinig water. Dit is slecht voor de bijzondere natuur en de landbouw in dit gebied. We willen de natuur, landbouw en de unieke kenmerken van vroeger bewaren. Daarom willen we het water op de landgoederen beter benutten. Lees meer over de landgoederenzone.
Meld je nu aan voor de digitale nieuwsbrief
Meld je nu aan. Je ontvangt ongeveer twee keer per jaar een nieuwsbrief. Hierin lees je alles over de projecten in de Landgoederenzone.
Stel je vraag
Heb je vragen over het verhogen van het grondwater op de Wildenborch? Neem contact op met projectleider Astrid Stokman.