Verhogen grondwater de Meene

De Meene ligt in het natuurgebied 'Boswachterij' in Ruurlo, vlakbij het kasteel. Het gebied heeft een bijzondere geschiedenis en waardevolle natuur. We willen de Meene toekomstbestendig maken. We verhogen hier het grondwater. Dat is goed voor de natuur, voor het landschap en voor de boeren.

Landgoed de Meene

Wat doen we?

De Baakse Beek is ter hoogte van landgoed de Meene erg diep. Hij ligt bijna 2 meter diep. Daardoor trekt de beek nu veel (grond)water uit het gebied. We maken de Baakse Beek hier ondieper. Daardoor Blijft het grondwater langer in de bodem. 

Waarom doen we dit?

De Meene kampt al jaren met verdroging. Niet alleen bij de Meene maar ook op de landgoederen die in de buurt liggen. Er is nu in de zomer te weinig water. Dit is schadelijk voor de bijzondere natuur en de landbouw. De natuur profiteert van hoger grondwater van, maar ook voor de boeren op de landgoederen is dit gunstig.

Onze aanpak

We vinden het belangrijk om samen met de grondeigenaren een plan te maken. Daarna ligt het plan ter inzage. Dat betekent dat ook jij kunt zien wat we allemaal gaan doen.

De planning

In 2022 werken we de plannen verder uit. Daarna doorlopen we de Officiële procedures en kun je de plannen inzien. Ben je het niet eens met de plannen? Laat het ons dan weten. In het najaar van 2023 beginnen we waarschijnlijk met de uitvoering.

De Landgoederenzone Baakse Beek

Tussen Ruurlo en Wichmond liggen zeventien landgoederen. Landgoed de Meene is er hier een van. Het hele gebied kampt al tientallen jaren met ernstige verdroging. Dat komt doordat we het gebied vroeger zo droog mogelijk wilden houden voor de landbouw. Nu is er mede door het veranderende klimaat in de zomer te weinig water. Dit is slecht voor de bijzondere natuur en de landbouw in dit gebied. We willen de natuur, landbouw en de unieke kenmerken van vroeger bewaren. Daarom willen we het water op de landgoederen beter benutten. Bekijk voor meer informatie ook de website www.baaksebeek.nl.

Stel je vraag

Heb je vragen over het project 'verhogen grondwater de Meene? Neem dan contact op met projectleider Astrid Stokman

Bellen06 40 34 75 02 06 40 34 75 02 Stuur e-mail
portretfoto Astrid Stokman