We verbeteren de waterzuivering in Winterswijk. Zo zorgen we voor schoner water in de Groenlose Slinge en een betere omgeving om in te wonen.
Wat doen we?
Technisch vernieuwen
We gebruiken nieuwe technieken om het water te zuiveren. Zo kunnen we nog meer vervuilende stoffen uit het water halen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnresten en voedingsstoffen als fosfaat en ammonium. Hiervoor hebben we de waterzuivering technisch vernieuwd door extra filters te plaatsen.
Natuurlijke nazuivering
We voegen een extra stap toe aan het einde van het zuiveringsproces, een natuurlijke nazuivering. Hiermee halen we ook de voedingsstof ammonium uit het water. Hiervoor moeten we het terrein van de zuivering anders inrichten. We maken een aantal grote vijvers. Het water uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie stroomt langzaam door deze vijvers. Deze waterplanten, kleine diertjes en bacteriƫn helpen het water schoner te maken. Ze gebruiken de vervuilende stoffen als voedsel. Zo halen ze deze stoffen uit het water en maken er minder schadelijke stoffen van. Uiteindelijk komt er nog schoner water uit de vijvers. Dit water laten we vervolgens in de Groenlose Slinge stromen. We maken de natuurlijke nazuivering op de percelen aan de noordzijde van de Honesweg.
Waarom doen we dit?
We willen schoner water in de Groenlose Slinge. Het water uit de waterzuivering in Winterswijk komt uiteindelijk in de Groenlose Slinge terecht. Het water uit de zuivering maakt de Groenlose Slinge minder gevoelig voor droogte. Het water moet dan wel heel schoon zijn. Dat is belangrijk voor mens en natuur.
Onze aanpak
Iedereen die woont of werkt in het gebied betrekken we bij onze plannen. We hebben persoonlijk contact met mensen in de directe omgeving. Eerst maken we de plannen en zoeken we uit hoe de vijvers er precies uit moeten zien. Ook zorgen we ervoor dat het plan goed past in het Winterswijkse landschap. Hierbij betrekken we ook de omliggende bewoners. Zij kennen het gebied goed. Die kennis nemen we mee in onze plannen.
Samenwerken aan schoon water
Schoon water in het gebied rond Winterswijk is niet alleen een taak van het waterschap. Iedereen kan iets doen. Wat niet in het riool terechtkomt, hoeven we er ook niet uit te halen. We werken samen met de gemeente, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), apothekers en inwoners. Dit noemen we een ketenaanpak.
Met de gemeenten Winterswijk en Oost Gelre werken we aan slimme manieren om rioolwater zo gelijkmatig mogelijk naar de zuivering te pompen. Zo kan de waterzuivering veel beter zijn werk doen. Met het SKB werken we samen om medicijnresten zoals contrastvloeistof bij de bron op te vangen. Door plaszakken uit te geven, komen deze stoffen niet in het riool. Samen met Winterswijkse apothekers roepen we inwoners op om overgebleven medicijnen weer in te leveren in speciale zakjes.
Planning technische aanpassingen
2023-2024
Maken van de verbeteringen
Eind 2024
Werkzaamheden klaar.
Planning natuurlijke nazuivering
2024-2025
Ontwerp en procedures
2026
Uitvoering
Eind 2026
Werkzaamheden klaar
Stel je vraag
Heb je een vraag, een opmerking of een goed idee over de technische maatregelen? Laat het weten aan Marco Hansma.
Stel je vraag
Heb je een vraag over de natuurlijke nazuivering? Neem dan contact op met Didier van Det.

Partners
We werken samen met de bedrijven en instanties hieronder. Dit project is onderdeel van een landelijke aanpak om medicijnresten uit het water te halen.