Aanpassen Beurzerbeek en bovenlopen

We passen een deel van de Beurzerbeek, de Boldersbeek en de Vennevertlosebeek in Winterswijk – Huppel aan. Met een andere inrichting zorgen we voor een verbetering van de waterkwaliteit. Ook zorgen de aanpassingen ervoor dat er meer grondwater in het gebied wordt vastgehouden.

Wat doen we?

In dit project halen we bestaande hindernissen voor vis uit dit deel van de Beurzerbeek weg. Ook in de zijlopen. De Beurzerbeek richten we in als natuurlijk beschaduwde houtwalbeek. Ook maken we de Boldersbeek ondieper.

Waarom doen we dit?

Deze aanpassingen van de beken zorgen voor een verbetering van de biologische waterkwaliteit. De beek wordt namelijk geschikter als leefgebied voor de dieren en planten die in en rond deze beken thuishoren. Door het ondieper maken van de beken stroomt het grondwater minder snel uit de bodem in de omgeving weg. Zo houden we de beken langer en beter stromend. Het helpt ook om de verdroging van het gebied tegen te gaan.
landbouw en de natuur profiteren van de aangepaste inrichting. We zorgen er wel voor dat we het water bij lange en harde neerslag snel genoeg kunnen afvoeren. Ook passen we op dat de grondwaterstanden niet te hoog worden voor de gronden om de beken heen.  
We vergroten het leefgebied van vissen door de stuwen passeerbaar te maken voor vis. Want Een stuw is een hindernis voor vissen en andere waterdieren.  
 

Onze aanpak

We voeren alle aanpassingen aan de beek uit op gronden van waterschap Rijn en IJssel en de provincie Gelderland. We onderzoeken op dit moment de gevolgen van ons ontwerp op de omgeving van de beek. We betrekken de omwonenden, grondeigenaren en andere belanghebbenden bij deze verkenning. Zo kunnen zij op tijd hun kennis en vragen inbrengen. In april 2023 was de eerste bijeenkomst.
We leggen het uiteindelijke ontwerp voor de inrichting vast in een Vergunning eigen dienst. Dat is een vergunning die het waterschap verleent aan zichzelf. Deze vergunning ligt net als andere vergunningen officieel ter inzage. Belanghebbenden kunnen dan reageren op de plannen. 

 

Planning

In de bijeenkomst in april 2023 hebben we ideeën opgehaald bij mensen uit de omgeving. Op dit moment werken we onze plannen verder uit. In de komende periode betrekken we de belanghebbenden in de directe omgeving van de beken. Hiervoor gaan wij bij mensen langs voor keukentafelgesprekken. In het voorjaar van 2025 zijn onze plannen waarschijnlijk verder uitgewerkt. Dan organiseren we een informatiebijeenkomst. Belanghebbenden ontvangen hiervoor een uitnodiging als het zover is. We willen de plannen eind 2025 af hebben. Dan kunnen we de maatregelen in 2026 uitvoeren. 

Schone en natuurlijk beken in het Achterhoeks Plateau

Dit project staat niet op zichzelf. We werken op meer plaatsen in het oosten van de Achterhoek aan een goede inrichting van het watersysteem. Dit project hoort bij het programma Achterhoeks plateau.  In dit programma werken we aan een betere waterkwaliteit. En we zorgen voor een meer natuurlijke inrichting. Daarnaast verbeteren we de balans tussen te nat en te droog. Zo is het water boven én onder grond beter bestand tegen het veranderende klimaat. Lees hier meer over op de pagina 'Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks Plateau'

Stel je vraag

Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op met Eric Schrauwen.

Stuur e-mail

Dit project is mogelijk dankzij:

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Naar de website van het Lanbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
logo Europese vlag