We gaan aan de slag met de Osinkbeek, Schippersbeek en Bemersbeek ten zuidoosten van Winterswijk. Dat is tussen Kotten en de grens met Duitsland. We passen de beken aan om meer en langer water vast te houden in het gebied. En een betere leefomgeving voor planten en dieren te maken.
Wat doen we?
We verbeteren de biologische waterkwaliteit. En we verminderen de verdroging in de omgeving rondom de beken. Zo wordt het water schoner en natuurlijker, zorgen we voor een betere balans in waterbeheer.
We herstellen de Bemersbeek, Schippersbeek en Osinkbeek. In de buurt van de Bemersbeek en Schippersbeek willen we hogere grondwaterstanden. We houden het water daarom langer vast. We herstellen hiervoor een oud stuk of oude loop van de Schippersbeek. Bij de Osinkbeek verhogen we de grondwaterstand door de beek minder diep te maken. Ook leggen we begroeiing langs de beek aan. Dit zorgt voor meer schaduw in de beek. Deze warmt dan minder snel op. De beek en de beekoever worden zo een prettigere omgeving voor de planten en dieren die er leven.
Waarom doen we dit?
De beken zijn vroeger zo gemaakt dat het water zo snel mogelijk weg kon stromen. Daardoor houden we in droge perioden het water niet goed vast in het gebied. De landbouw en de natuur in de omgeving lijden hier steeds meer onder. We willen daarom dat het water in het gebied minder snel weg stroomt. We willen beken die er voor zorgen dat het gebied beter tegen droge én natte periodes kan. En we willen een betere waterkwaliteit. Hierdoor worden de beken en oevers een aantrekkelijke plek voor planten en dieren. En we vergroten de biodiversiteit.
Onze aanpak
We doen dit samen met de provincie Gelderland. We werken samen aan het herstellen van onze beken. We stemmen het project goed af met mensen in de omgeving. Ideeën en wensen uit de omgeving nemen we uiteraard mee in de ontwerpen. We plaatsen peilbuizen in het gebied. Daarmee meten we de grondwaterstanden in het gebied.
De planning
In het voorjaar van 2024 plaatsen we de peilbuizen. Zo kunnen we de grondwaterstanden beter volgen. Ook willen we dit jaar gesprekken voeren met omwonenden over hun ervaringen met nattigheid en droogte. Hoe de planning er daarna uitziet, hangt af van wat er speelt en leeft in de omgeving. Voor we echt aan de slag gaan, organiseren we nog een inloopbijeenkomst. Dan krijg je alle informatie over het project.
Schone en natuurlijk beken in het Achterhoeks Plateau
Het oosten van de Achterhoek noemen we ook wel het Achterhoeks plateau. Vroeger zijn de beken hier ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Daardoor zijn veel beken nu niet meer geschikt voor de bijzondere planten en dieren die hier thuis horen. We moeten de beken dus aanpassen. En ook de zuivering passen we aan. We herstellen de balans tussen te nat en te droog. Lees er alles over op de pagina 'Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks Plateau'.
Stel je vraag
Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op met Didier van Det.
Dit project is mogelijk dankzij:
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.