In het gebied rond de Stortelersbeek bij Winterswijk willen we water langer vasthouden.
Wat doen we?
We passen beken en sloten aan om water beter vast te houden en zo verdroging tegen te gaan. Samen met bewoners en grondeigenaren bekijken we de mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld droogtestuwen plaatsen of watergangen ondieper maken. Dat zorgt ervoor dat er minder grondwater uit de omgeving wordt afgevoerd. We streven naar een situatie waarin het water in het gebied op de juiste manier wordt vastgehouden.
Waarom doen we dit?
De Stortelersbeek en haar zijwateren zijn in de loop der jaren erg diep geworden. Daardoor voeren deze watergangen neerslag en grondwater heel snel af. Dat leidt tot verdroging van natuur- en landbouwgebieden rondom de beek. Ook zijn deze diepe watergangen niet geschikt voor de planten en dieren die oorspronkelijk in deze beken thuishoren.
Met de aanpassingen zorgen we ervoor dat water minder snel uit het gebied wordt afgevoerd. We werken tegelijk aan manieren om neerslag tijdelijk op te vangen bij hevige buien. Dat doen we natuurlijk alleen op plaatsen waar dat kan. Zo zorgen we voor minder hevige pieken in het watersysteem. Daarmee voorkomen we wateroverlast. En we maken de watergangen meer geschikt voor de planten en dieren.
Onze aanpak
We werken samen met de mensen uit het gebied. Zij vragen om maatregelen om de effecten van de droogte te verminderen. Daarover hebben we gesprekken gevoerd met grondeigenaren en bewoners.
In de komende maanden bekijken we samen met deze mensen welke maatregelen we kunnen uitvoeren. We zoeken naar manieren om meer water vast te houden zonder dat dit nadelig is voor anderen. Wij werken de maatregelen technisch uit. In overleg met de aanliggende grondeigenaren voeren we ze uit. Zo zorgen we voor een aanpak die goed aansluit bij de wensen en behoeften van omwonenden en grondgebruikers.
Planning
De gesprekken met omwonenden en grondeigenaren zijn in het voorjaar van 2025. We praten met hen over hun ervaringen met nattigheid en droogte in het gebied. Dat doen we in kleine groepjes. De planning daarna hangt af van wat er speelt en leeft in het gebied. Voor we echt aan de slag gaan, organiseren we een inloopbijeenkomst. Daarin informeren we de mensen over het project en bespreken we de maatregelen. Omwonenden ontvangen hier een uitnodiging voor wanneer het zover is.
Schone en natuurlijk beken in het Achterhoeks Plateau
Het oosten van de Achterhoek noemen we ook wel het Achterhoeks plateau. Vroeger zijn de beken hier ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Daardoor zijn veel beken nu niet meer geschikt voor de bijzondere planten en dieren die hier thuishoren. We moeten de beken dus aanpassen. We herstellen de balans tussen te nat en te droog. En we herstellen het leefgebied van planten en dieren. Ook de zuivering passen we aan voor een betere waterkwaliteit. Lees er alles over op de pagina 'Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks Plateau'.
Stel je vraag
Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op met Didier van Det.
