Schone en natuurlijke Groenlose Slinge

We gaan de Groenlose Slinge tussen Winterswijk en Groenlo anders inrichten. Dit is een stuk van ongeveer 10 kilometer. Ook de bypass langs een deel van de Groenlose Slinge nemen we mee in het project. 

Wat doen we?

We willen meer stroming in de beek. Dat kan op verschillende manieren. We kunnen bijvoorbeeld de stuwen verwijderen of we kunnen de beek anders inrichten. We weten nu nog niet wat de beste oplossing is. 
We maken de oevers natuurlijker. Dat betekent dat we ze minder steil maken. Op de bodem van de beek ligt nu een dikke laag slib met veel voedingsstoffen. Dat slib halen we weg. 

Nog onderzoek nodig

We weten nog niet precies hoe we onze doelen kunnen halen. Daarvoor is nog onderzoek nodig. We onderzoeken bijvoorbeeld nog hoe we water langer in het gebied kunnen vasthouden. En we moeten nog kiezen wat we doen met het deel van de beek waar de bypass langs ligt. Dit deel staat op de kaart hieronder als tracé 2.  We kunnen op dit stuk de Groenlose Slinge aanpassen. Of we kunnen juist de bypass veranderen. 

Natuurlijk betrekken we hierbij ook de mensen en organisaties in het gebied. 

Trace 1: tussen winterswijk en de Beurzerbeek Trace 2: Tussen de Buerzerbeek tot en met de bypass Trace 3: Vanaf de bypass tot Groenlo

Traject van dit project.

Waarom doen we dit?

  • Schoner en natuurlijker

We willen dat de Groenlose Slinge schoner en natuurlijker wordt. De Groenlose Slinge is van nature een stromende beek. In het verleden hebben we meerdere stuwen in de beek geplaatst. Daardoor veranderde de beek meer in een stilstaand water. We maken de beek nu weer geschikt voor de dieren en planten die er van nature voorkomen. Vissoorten en kleine waterdieren die van stromend water houden zullen daardoor weer meer voorkomen in de beek. Zo draagt het waterschap bij aan een betere kwaliteit van het water in de beek. Dit is belangrijk om uiteindelijk te kunnen voldoen aan de Kaderrichtlijn Water.

 

  • Water vasthouden

We willen ook langer water in het gebied vasthouden. Daarmee maken we het gebied rondom de beek beter bestand tegen de gevolgen van droogte. We letten er daarbij op dat we in natte periodes nog steeds voldoende water kunnen afvoeren.  

Informatiebijeenkomst

We organiseren nog een informatiebijeenkomst. We laten dan zien welk alternatief voor tracé 2 onze voorkeur heeft. We vragen dan de mensen uit de omgeving dan om mee te denken over de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen die daarbij horen. Deze bijeenkomst was eerder gepland in het voorjaar van 2025. Maar we hebben meer tijd nodig om een keuze te maken voor het alternatief.

Onze aanpak

We doen onderzoek om kennis te verzamelen. We spreken met mensen in de buurt en met eigenaren en gebruikers van de grond rondom de beek. Hun kennis en ideeën nemen we mee in onze plannen. De verzamelde kennis en inzichten gebruiken we bij het maken van de plannen voor de Groenlose Slinge. We wegen daarin de verschillende belangen goed tegen elkaar af. We zorgen ervoor dat de plannen goed passen in het Achterhoekse landschap. 

Natuurlijke Groenlose Slinge bij Lebbenbrugge (Borculo)

Procedure

Het aanpassen van de Groenlose Slinge is een groot project. Daarom hebben wij gekozen voor een uitgebreide procedure. Dit noemen we een projectbesluit-procedure. We doorlopen de stappen hieronder:

  • Kennisgeving voornemen en participatie

De procedure start met een ‘Kennisgeving voornemen en participatie’. Hiermee informeren we de omgeving over hoe we de voorbereiding van het beekherstelproject aanpakken. En we beschrijven hoe iedereen een bijdrage kan leveren. Met deze kennisgeving is ook de eerste stap (2024-2025) voor het project begonnen.

  • Verkenning

We doen onderzoek naar de omgeving en we onderzoeken welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn voor het project. Dit noemen we ook wel alternatieven. Wij vinden het belangrijk om belanghebbenden in deze stap al goed te informeren en hun inzichten op te halen. Uiteindelijk kiezen we welk alternatief onze voorkeur heeft.

  • Projectbesluit

In het projectbesluit omschrijven wij:  

  • Hoe het project eruitziet. We beschrijven welke maatregelen we gaan nemen en welke voorzieningen we treffen voor de omgeving.
  • Welke nadelige gevolgen misschien kunnen optreden. En we beschrijven hoe we die zo klein mogelijk maken of compenseren.  
  • Hoe we inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen hebben betrokken bij de voorbereiding.  

     

  • Vasstelling, officiële inzage en beroep

Het bestuur van het waterschap beslist of ze het project wil uitvoeren. Dan stelt het waterschap een ontwerp-projectbesluit op. Ben je het niet eens met de plannen? Of zijn wij iets vergeten? Dan kun je een zienswijze indienen. Het waterschap beoordeelt alle zienswijzen en past mogelijk het plan nog aan. Daarna stelt het bestuur van het waterschap het definitieve projectbesluit vast. Ben je het hier nog niet mee eens? Dan kun je in beroep gaan bij de Raad van State.  

 

Planning

2024-2025 Onderzoek

Onderzoek naar oplossingen en keuze oplossingsrichting

2026 Uitwerking plannen

Opstellen projectbesluit en aanvragen vergunningen

2027 Uitvoering

Uitvoering maatregelen in het gebied.

Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks Plateau

Het oosten van de Achterhoek noemen we ook wel het Achterhoeks plateau. Vroeger zijn de beken hier ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Daardoor zijn veel beken nu niet meer geschikt voor de bijzondere planten en dieren die hier thuishoren. We moeten de beken dus aanpassen. En ook de zuivering passen we aan. We herstellen de balans tussen te nat en te droog. Lees er alles over op de pagina 'Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks Plateau'. 

Stel je vraag

Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op met omgevingsmanager Rom Brans.

Bellen06 537 255 49 06 537 255 49 Stuur e-mail