We passen de Beurzerbeek bij Winterswijk aan. Dit doen we tussen de Greuneweg tot waar de beek in de Groenlose Slinge stroomt. Hierdoor is het water langer beschikbaar voor de landbouw en de natuur. Het gebied is dan minder gevoelig voor droogte. De beek is straks ook meer geschikt voor bijzondere planten en dieren. Zo verbeteren we de biologische waterkwaliteit.
Wat doen we?
We richten de Beurzerbeek natuurlijker in. Op sommige plekken mag de beek weer kronkelen. En we zorgen voor meer schaduw in de beek. We verwijderen stuwen. Zo zorgen we dat de beek ook in de zomer blijft stromen. En vissen kunnen zich door de hele beek verplaatsen.
De Beurzerbeek wordt ondieper. Zo houden we meer water vast in de grond rondom de beek. En we maken lage oevers. In natte perioden en als het hard regent kan het water over de oevers stromen. Langs de beek vangen we het water tijdelijk op. We kunnen het dan langzaam afvoeren. Zo voorkomen we wateroverlast op de landbouwgronden. Net als nu blijft de kans op wateroverlast heel klein.
De foto’s hierboven laten zien hoe de Beurzerbeek er nu uit ziet en hoe het er na de aanpassing uit kan gaan zien.
Waarom doen we dit?
De beek is vroeger gemaakt om het water zo snel mogelijk weg te laten stromen naar de Groenlose Slinge. Daardoor is het nu perioden met weinig regen te snel droog. De landbouw en de natuur in de omgeving hebben hier steeds meer last van. We willen het water dus langer vasthouden in het gebied. We willen een beek die er voor zorgt dat het gebied beter tegen het klimaat van de toekomst kan. In en rond de beken in dit gebied komen van oorsprong bijzondere planten en dieren voor. Doordat we de Beurzerbeekbeek vroeger hebben veranderd in een soort snelweg, kunnen deze planten en dieren er niet meer leven. Met de aanpassingen maken we de Beurzerbeek weer geschikt als leefgebied. Dat helpt allemaal bij het maken en houden van een mooie, schone en gezonde omgeving.
Onze aanpak
De maatregelen binnen dit project kunnen we uitvoeren op grond die al in ons bezit is. De maatregelen hebben een beperkt effect op de omgeving. We hebben daar zorgvuldig onderzoek naar gedaan. Voordat we plannen hebben gepresenteerd hebben we met alle grondeigenaren in de buurt gesproken. We hebben hun kennis opgehaald en hun zorgen besproken. De opbrengst van deze gesprekken hebben we zo veel mogelijk meegenomen in de plannen.
De planning
Het projectplan Waterwet is definitief vastgesteld op 13 februari 2024. Aannemingsbedrijf Hoftijzer uit Aalten voert de werkzaamheden uit. Eind februari zijn alvast bomen en struiken direct langs de beek gekapt. Hoftijzer is op 24 juni gestart met de werkzaamheden.
Overlast beperken
We willen overlast zoveel mogelijk voorkomen. Daarom verdelen we het werk in drie delen:
- Fase 1: tussen de Greuneweg en Meddoseweg: van 24 juni t/m 26 juli
- Fase 2: tussen de Meddoseweg en de Morsink Driehuisweg: van 19 augustus t/m 11 oktober
- Fase 3: tussen de Morsink Driehuisweg en de Groenlose Slinge: van 14 oktober t/m 15 november
Tijdens de werkzaamheden zijn wandelpaden langs de beek gesloten. Dat doen we vanwege de veiligheid. In fase 3 sluiten we ook het fietspad naar de vogelkijkhut af. We stellen omleidingsroutes in. In het najaar plant de aannemer de de oevers van de beek in met bomen en struiken. Op de noordoever (aan de zijde van Meddo) blijft een voetpad.
Schone en natuurlijk beken in het Achterhoeks Plateau
Het oosten van de Achterhoek noemen we ook wel het Achterhoeks plateau. Vroeger zijn de beken hier ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Daardoor zijn veel beken nu niet meer geschikt voor de bijzondere planten en dieren die hier thuis horen. We moeten de beken dus aanpassen. En ook de zuivering passen we aan. We herstellen de balans tussen te nat en te droog. Lees er alles over op de pagina 'Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks Plateau'.
Stel je vraag
Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op met Didier van Det.

Dit project is mogelijk dankzij:
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
