Nieuwe inrichting beken Winterswijk Meddo

We hebben de Beurzerbeek in Meddo aangepast. Het gaat om het deel vanaf de Greuneweg tot waar de beek in de Groenlose Slinge stroomt. De beek is nu beter geschikt voor bijzondere planten en dieren. Daarmee is de biologische waterkwaliteit verbeterd. Door de aanpassingen aan de beek blijft het water langer beschikbaar voor de landbouw en de natuur. Het gebied is daardoor minder gevoelig voor droogte.

Wat hebben we gedaan?

We hebben de Beurzerbeek natuurlijker ingericht. Op sommige plekken kan de beek weer kronkelen. En en er is  nu meer schaduw in de beek. We hebben vier stuwen in de beek verwijderd. Daardoor is er meer stromend water in dit deel van de beek. Vissen en andere waterdieren hebben zonder de stuwen een groter aaneengesloten leefgebied.

De Beurzerbeek is ondieper gemaakt. Zo houden we meer water vast in de gronden rondom de beek. De Beurzerbeek én de oevers lagen al verlaagd in het landschap.  Dit lage gebied is breed en biedt veel ruimte voor water. Hier is genoeg ruimte om water op te vangen bij hevige buien. Daarom konden we de beek ondieper maken, zonder dat de omgeving wateroverlast krijgt. 

 

 

 

 

 

 

Hoe gaat het eruit zien?

De foto’s hieronder laten zien hoe de Beurzerbeek er uit zag en hoe het er na de aanpassing uit kan gaan zien. 

Locatie 1 voor herinrichting

Voor

Locatie 1 na herinrichting

Na

Locatie 2 voor herinrichting

Voor

Locatie 2 na herinrichting

Na

Locatie 3 voor herinrichting

Voor

Locatie 3 na herinrichting

Na

Locatie 4 voor herinrichting

Voor

Locatie 4 na herinrichting

Na

Waarom doen we dit?

Met de aanpassingen maken we de Beurzerbeek weer geschikt als leefgebied. We verbeteren dus de biologische waterkwaliteit. Dat helpt allemaal bij het maken en houden van een mooie, schone en gezonde omgeving.

De beek  kronkelde vroeger door het landschap. In dit gebied leefden veel bijzondere planten en dieren. De beek is vroeger aangepast om het water zo snel mogelijk weg te laten stromen naar de Groenlose Slinge. De beek is daardoor een soort snelweg voor water geworden. Planten en dieren konden niet meer leven in en rond de Beurzerbeek. 

We willen het water langer vasthouden in het gebied. De beek moet zorgen dat het gebied beter tegen het klimaat van de toekomst kan. In perioden met weinig regen was het te snel droog.  Dat komt omdat de beek het water zo snel afvoerde. De landbouw en de natuur in de omgeving hadden hier steeds meer last van. 
 

Onze aanpak

De zuidelijke oever is beperkt aangepast. We hebben de begroeiing aan de zuidkant ook zoveel mogelijk behouden. De noordelijke oever is wel behoorlijk veranderd. In januari hebben we hier nieuwe bomen en struiken geplant. Denk bijvoorbeeld aan zwarte els, haagbeuk, winterlinde en hazelaar. Op dit moment ziet de beek er nog kaal uit. Maar binnen enkele maanden zijn de oevers weer begroeid. Over een paar jaar is het bosplantsoen volledig aangeslagen.

We werkten van bovenstrooms (Greuneweg) naar de monding in de Groenlose Slinge. Het laatste stuk is niet aangepast. Vissen en waterinsecten kunnen na de afronding van de werkzaamheden vanuit dit deel de beek weer in zwemmen. In december zwommen al scholen riviergrondels de beek in. Mogelijk dat we de komende jaren andere vissen zoals kopvoorn en serpeling uitzetten. Samen met Sportvisserij Nederland en Hengelsportfederatie Midden Nederland onderzoeken we of dat mogelijk is. Daarvoor moet de waterkwaliteit wel goed genoeg zijn. Dat is afhankelijk van andere werkzaamheden, zoals de aanpassing van de waterzuivering in Winterswijk. Wij meten regelmatig de ecologische en chemische waterkwaliteit.

Tijd nodig

De beek heeft nu tijd nodig om zich natuurlijk verder te ontwikkelen. De komende jaren zal de beek haar eigen bedding vormen. Dat zien we nu bijvoorbeeld aan erosie (afbrokkelen) langs de oevers en rond houtpatches. Deze ontwikkeling duurt gemiddeld vijf jaar en vindt vooral in de winter bij hoog water plaats. Ook keren planten en dieren langzaam terug. Het eindbeeld is een stromende beek met schaduwrijke oevers. Dit zie je ook bij de bovenloop van de Beurzerbeek en de Boldersbeek bij de Waliënseweg.

 

De planning

De werkzaamheden zijn begonnen in juni 2024. In februari 2025 was het project klaar. 
 

Schone en natuurlijk beken in het Achterhoeks Plateau

Het oosten van de Achterhoek noemen we ook wel het Achterhoeks plateau. Vroeger zijn de beken hier ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Daardoor zijn veel beken nu niet meer geschikt voor de bijzondere planten en dieren die hier thuis horen. We moeten de beken dus aanpassen om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. En ook de zuivering passen we aan. Lees er alles over op de pagina 'Schone en natuurlijke beken in het Achterhoeks Plateau'

Stel je vraag

Heb je een vraag over dit project? Neem dan contact op met Didier van Det.

Bellen06 53 45 42 11 06 53 45 42 11 Stuur e-mail
Portretfoto Didier van Det

Dit project is mogelijk dankzij:

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Naar de website van het Europees Landbouwfonds
logo Europese vlag