Natuurlijke Berkel tussen Borculo en Lochem

Tussen Borculo en  Lochem is de Berkel nog een recht kanaal. De rivier ligt tussen kades. We zoeken langs dit stuk van de Berkel naar plekken die we geschikt kunnen maken voor dieren. Om er te rusten en voedsel te zoeken. 

Wat doen we?

We zoeken naar plekken die we kunnen gebruiken als rustplaats en voerplaats voor dieren. We voeren gesprekken met grondeigenaren in het gebied. En we onderzoeken wat er mogelijk is.  

Waarom doen we dit?

Vroeger slingerde de Berkel door het landschap. In de jaren 60 pasten we de Berkel aan. Om overstromingen te voorkomen maakten we de beek recht. De Berkel veranderde daardoor in een soort snelweg met eentonige natuur. We brengen nu de natuur terug in de Berkel. Daardoor wordt het water schoner en beschermen we bijzondere dieren en planten die zo kenmerkend zijn voor de Berkel. Langs de Berkel kunnen dieren van de IJssel naar natuurgebieden in Duitsland trekken en andersom. In de toekomst krijgen we veel vaker te maken met hoosbuien en met droogte. De Berkel kan hier straks veel beter tegen.

Onze aanpak

We hebben voor de Berkel tussen Almen en Borculo onderzocht wat we met het gebied zouden willen. Het is helaas nu niet mogelijk om de wensen en ideeën die we hebben ook uit te voeren. We hebben te weinig grond en te weinig geld. Ook kunnen we sommige dingen niet doen zonder beleid te veranderen. We richten ons daarom op de dingen die we wel redelijk snel kunnen doen. Ondertussen houden we onze ogen en oren open voor nieuwe mogelijkheden. Stapje voor stapje en samen met de inwoners en grondeigenaren kijken we hoever we kunnen komen.   

 

De planning

We hebben nog geen planning. Door overleg met veel grondeigenaren en andere betrokkenen komen we steeds een stapje verder. Of misschien is de tijd nu nog niet rijp voor onze plannen. 

Beleef de Berkel

We maken de hele Berkel natuurlijker en mooier. Behalve het stuk tussen Almen en Lochem willen ook het deel tussen Borculo en Lochem aanpakken. Ook de Heksenlaak wordt natuurlijker. Het stuk van de Berkel tussen Zutphen en Almen is al klaar. Bij Almen slingert de Berkel al weer door het landschap en we legden meerdere vistrappen aan. Ook richting Duitsland is de Berkel al een natuurlijke rivier met ruimte om er te wandelen en kanoën.

Stel je vraag

Heb je een vraag of een goed idee? Laat het weten aan Ynte Bekema.

Bellen06  291 590 63 06  291 590 63 Stuur e-mail
portretfoto Ynte Bekema