Natuurlijke Berkel tussen Lochem en Almen

Tussen Almen en Lochem is de Berkel nog een recht kanaal. We gaan dit stuk van de Berkel natuurlijker maken met meer variatie voor planten en dieren. Het wordt ook mooier voor jou, om er te wonen, werken of wandelen.

Wat doen we?

We maken de Berkel natuurlijker. We maken meer verschillen en meer variatie in de rivier. Dus stukken met flauwe oevers en stukken met steile oevers, stukken met snelstromend water en stukken met langzaam stromend water. Ook de hoeveelheid water die door de Berkel stroomt wisselt straks. Op sommige plekken mag de rivier zelfs weer een beetje overstromen. Bij stuw Hoge Weide maken we een vistrap. De vistrap bij landgoed Velhorst passen we aan. Zo vergroten we het leefgebied van vissen. Op sommige plekken mag de Berkel weer slingeren. Op de plek van het voormalige depot Dochteren bijvoorbeeld. Ook krijgt dat gebied een meer natuurlijke inrichting. Daarnaast komt er een nieuwe stuw waar voetgangers kunnen oversteken. De brug en de stuw bij Velhorst krijgt een grote onderhoudsbeurt.

 

Waarom doen we dit?

Vroeger slingerde de Berkel door het landschap. In de jaren 60 pasten we de Berkel aan. Om overstromingen te voorkomen maakten we de beek recht. De Berkel veranderde daardoor in een soort snelweg met eentonige natuur. We brengen nu de natuur terug in de Berkel. Daardoor wordt het water schoner en beschermen we bijzondere dieren en planten die zo kenmerkend zijn voor de Berkel. Langs de Berkel kunnen dieren van de IJssel naar natuurgebieden in Duitsland trekken en andersom. In de toekomst krijgen we veel vaker te maken met hoosbuien en met droogte. De Berkel kan hier straks veel beter tegen.

Onze aanpak

We vinden het belangrijk dat grondeigenaren in het gebied meedenken over de plannen. We maakten samen een eerste ontwerp van hoe het eruit komt te zien. Dit ontwerp hebben we verder uitgewerkt. Dit hebben we gedaan samen met grondeigenaren en inwoners in het gebied. En ook met een adviesbureau en de aannemer. We weten zo al heel vroeg in het proces of iets technisch haalbaar is en welke materialen we het beste kunnen gebruiken. 

De planning

Het definitieve plan is klaar. De officiële procedures zijn gestart. En er is een informatiebijeenkomst geweest. Tijdens deze bijeenkomst kon je vragen stellen en de plannen bekijken. Als je het er niet mee eens bent, kun je dit aan ons laten weten in een officiële reactie, een zienswijze. Als alle procedures goed verlopen beginnen we eind 2023 of begin 2024 met de aanleg.

Stel je vraag aan Ellen

Heb je een vraag of een goed idee? Laat het weten aan Ellen Rijsdijk.

Bellen0314- 369 369 0314- 369 369 Stuur e-mail
Ellen Rijsdijk

Stel je vraag aan Frank

Of stel je vraag aan Frank Druijff

Bellen06 52 67 33 70 06 52 67 33 70 Stuur e-mail
foto Frank Druijff

Beleef de Berkel

We maken de hele Berkel natuurlijker en mooier. Behalve het stuk tussen Almen en Lochem willen we ook het deel tussen Borculo en Lochem aanpakken. Ook de Heksenlaak wordt natuurlijker. Het stuk van de Berkel tussen Zutphen en Almen is al klaar. Bij Almen slingert de Berkel alweer door het landschap en we legden meerdere vistrappen aan. Ook richting Duitsland is de Berkel al een natuurlijke rivier met ruimte om er te wandelen en kanoën.