De Rekenkamer adviseert het algemeen bestuur en onderzoekt of en hoe ons waterschap het beleid uitvoert. De leden van de Rekenkamer zijn onafhankelijk. Ze bepalen zelf welke onderwerpen ze onderzoeken, en hoe ze dat doen. Ze betrekken bij deze keuze het algemeen bestuur. Woon jij in ons werkgebied? Dan kan jij ook onderwerpen voorstellen. Mail hiervoor naar rekenkamer@wrij.nl.
Wat doet de Rekenkamer?
De Rekenkamer onderzoekt:
- Of het waterschap met het beleid de gewenste doelen bereikt,
- Of het waterschap het belastinggeld goed besteedt en
- Of het waterschap zich aan regels en besluiten houdt.
Soms doen de leden van de rekenkamer zelf onderzoek. Maar meestal huren zij daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in.
Hoe werkt de rekenkamer?
De vergaderingen van de rekenkamer zijn niet openbaar. De onderzoeksrapporten en de onderzoeksprogramma's zijn wel openbaar. Wil je meer weten over een onderwerp? Dan mag je natuurlijk altijd mailen. Hieronder staan de laatste onderzoeken.
Onderwerpen die de Rekenkamer onderzoekt
Stedelijk water (2023)
We moeten goed om kunnen gaan met heftige regenbuien, maar ook met erge droogte. Dat moet ook binnen de bebouwde kom. Hoosbuien in een dorp of stad zorgen vaak voor wateroverlast. Het rioolstelsel kan al dat water niet verwerken in korte tijd. Daarom is het belangrijk dat regenwater niet in het riool komt. Het regenwater moet de grond in zakken. Dit alles samen noemen we stedelijk waterbeheer. De commissie Rekenkamer onderzoekt:
- of ons beleid voor stedelijk waterbeheer goed werkt,
- wat wij hebben gedaan met adviezen uit vorige onderzoeken en
- wat er beter kan.
Lees de onderzoeksopdracht van de commissie. Of lees de uitkomsten van het onderzoek.
Digitale veiligheid / Cybersecurity (2022-2023)
We werken steeds meer met computerprogramma's en netwerken. Digitale gegevens worden steeds belangrijker en interessanter voor criminelen. Wij beschermen onze netwerken en gegevens goed tegen lekken en aanvallen. Dat noemen we digitale veiligheid. De commissie rekenkamer onderzoekt:
- of gegevens bij ons waterschap in goede handen zijn,
- welke besluiten wij namen en
- hoe onze mensen met gegevens en computersystemen omgaan.
Vanwege de digitale veiligheid zijn de resultaten van dit onderzoek niet openbaar.
Maaibeleid (2020-2021)
Het onderzoek
Wij maaien en onderhouden veel beken en sloten. Wij maaien om te voorkomen dat beken, sloten en rivieren dicht groeien. En door maaien blijven onze dijken stevig. In 2019 hebben wij ons maaibeleid aangepast. De commissie rekenkamer onderzocht het nieuwe maaibeleid. Zij onderzochten:
- of wij ons aan ons eigen beleid houden,
- of we onze doelen halen
- wat het effect is op planten en dieren en
- of we met maaien droogte kunnen voorkomen.
De uitkomst van het onderzoek
Wij houden ons goed aan ons beleid. We maaien nog te kort volgens het nieuwe beleid om iets te kunnen zeggen over de effecten. In de zomer was het vaak droog. Het nieuwe maaibeleid kon problemen met droogte niet voorkomen. Volgens de commissie moeten we nog beter communiceren over het maaibeleid. En er is behoefte aan een plan om de biodiversiteit te verbeteren. Lees hier alle uitkomsten van het onderzoek.
Wie zitten er in de Rekenkamer?
In de Rekenkamer zitten:
- mr. Judith Calmeyer Meijburg-Van Reekum (voorzitter)
- Ir. Sjors van de Kamer (lid)
- Jan Bekke (secretaris)
Jaarverslag van de Rekenkamer
De Rekenkamer heeft een eigen budget. Ze maakt elk jaar een overzicht van wat zij hebben onderzocht en hoeveel dat heeft gekost. Je vindt dit in hun jaarverslag. Lees het laatste jaarverslag.
Stel je vraag
Heb je een vraag over of aan de Rekenkamer? Wil je meer weten over een van de onderzoeken? Wil je zelf een onderwerp voor een onderzoek aandragen? Of wil je een onderzoeksrapport opvragen? Mail dan met mr. Judith Calmeyer Meijburg-Van Reekum.