Zwemmen in natuurwater is leuk. Het is alleen niet zonder risico's. Duik of spring niet niet van bruggen en pas op voor blauwalg. Lees ook de tips voor veilig zwemmen in natuurwater.
Waar kan ik veilig zwemmen?
Wil je zwemmen in natuurwater? Ga naar de website zwemwater.nl om alle officiële zwemwaterlocaties te bekijken. Hier lees je ook of jouw favoriete zwemplek veilig is.

Zwemmen in natuurwater
Tips voor veilig zwemmen in natuurwater
Zwemmen in natuurwater is leuk. Het is alleen niet zonder risico's. Wij geven je een paar tips:
- zwem alleen in officieel zwemwater.
- zwem nooit in de buurt van bruggen, stuwen en sluizen. Er is hier een sterke stroming en mogelijk draaikolken.
- zwem niet in de buurt van een drijvende laag algen.
- zwem niet in de buurt van troebel of stinkend water.
- zwem niet in water waarin dode vissen of andere dode dieren drijven.
- zwem nooit alleen.
Van bruggen springen; levensgevaarlijk!
Het mag niet, maar spring jij op een warme dag wel eens van een (hoge) brug? Of springen je kinderen van hekwerken in de Oude IJssel? Duiken in rivieren, beken of ander water is gevaarlijk. Niet overal is het water even diep en op de bodem liggen soms scherpe voorwerpen. Op de Oude IJssel varen bovendien kleine en ook grote (vracht)schepen. Je bent als zwemmer zijn vanaf een schip niet of nauwelijks te zien. Door de zuigende werking van grote vrachtschepen wordt je naar een schip worden toegetrokken.
Zwemmen in de vaargeul en van bruggen springen is verboden. We controleren hier op!

Van bruggen spingen of duiken is levensgevaarlijk.
Onderzoek naar de kwaliteit van zwemwater
In opdracht van de provincie Gelderland controleren wij tijdens het zwemseizoen het zwemwater. Van 1 mei tot 1 oktober onderzoeken wij bij de officiële zwemwateren op bacteriën, olie, vuil, schuim en de kleur van het water. Ook kijken we of er blauwalg in het water zit. We meten de temperatuur, de zuurgraad en hoeveel zuurstof er in het water zit. We geven de metingen door aan de provincie. Als het nodig is stelt de provincie een waarschuwing of een zwemverbod in. Op locaties die niet zijn aangewezen als zwemwater controleren wij alleen als daar een reden voor is.
Blauwalg
Blauwalgen zijn bacteriën. Ze geven giftige stoffen af. Mensen en dieren kunnen er ziek van worden. Blauwalg herken je aan een olie-achtige blauw/groene, groene of rode laag die op het water drijft. Soms stinkt het water ook. Vermijd contact met het water. Heb je klachten na contact met blauwalg? Bel dan met je huisarts of met de dierenarts.

Blauwalg in het water