Actuele projecten
Het dijktraject Pannderdense Waard- Westervoort is afgekeurd en moet worden versterkt.
Het waterschap beheert diverse kunstwerken in de Oude IJssel. We willen de staat van onderhoud van deze kunstwerken verbeteren. Het gaat concreet om: Brug en Sluis Doesburg, Brug Hoog- en Laag-Keppel, Sluis de Pol en Brug Terborg.
De Rijnkade is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd en moet voor de waterveiligheid versterkt worden. Het waterschap doet dit niet alleen. Diverse (overheids)partners zoals gemeente, provincie en Rijkswaterstaat spelen een belangrijke rol in het project.
De IJsselkade in Zutphen krijgt de komende jaren een complete metamorfose. Tegelijk betekent de ligging aan de IJssel dat rivier verruimende maatregelen nodig zijn voor waterveiligheid op lange termijn.
Het waterschap houdt het water in beken en sloten zo lang mogelijk vast met (tijdelijke) stuwen. Het vasthouden in de bodem voordat het in de sloten komt is des te belangrijker. Dit kan op verschillende manieren. We hebben jouw hulp ook nodig! Meld je vandaag nog aan zodat ook bij jou zoveel mogelijk water de grond in gaat!
De aanleg van stuwen is het natuurlijke vervolg op de succesvolle actie van de duikerafsluiters, waar ruim 150 agrariërs aan mee deden. De opblaasbare ballen, die duikers in sloten afsluiten, zorgen ervoor dat boeren regenwater lokaal kunnen vasthouden in de kavelsloot. In tegenstelling tot de duikerafsluiter houden droogtestuwen water vast in waterschapssloten/leggerwatergangen en is tegelijk een beperkte afvoer mogelijk mocht dit nodig zijn. Flexibel en stuurbaar peilbeheer na de omstandigheden in het gebied. Binnen bepaalde seizoen.
Samen met inwoners en ondernemers wil het waterschap het beschikbare water op een andere manier benutten. Om het vochtgehalte in de bodem te verhogen is het mogelijk om neerslagoverschotten op een slimme manier in te zetten door landbouwgronden te bevloeien.
We gaan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI (rioolwaterzuivering)) in Winterswijk verbeteren. We passen het proces van zuiveren aan met nieuwe technologie, zodat we nog meer vervuilende stoffen zoals medicijnresten uit het water kunnen halen. Zo dragen we bij aan een betere waterkwaliteit en een schone leefomgeving.
De Meene is het noordelijke deel van natuurgebied Boswachterij Ruurlo, eigendom van Staatsbosbeheer. Het gebied ligt ten westen van Kasteel Ruurlo en is hiermee historisch verbonden. Waterschap, Staatsbosbeheer en provincie Gelderland willen (net als in de rest van de landgoederenzone Baakse Beek) hier het watersysteem robuust inrichten, zodat het beter in staat is water vast te houden. Daarmee moet de verdroging van het natuurgebied worden tegengegaan. In april 2021 hebben waterschap en Staatsbosbeheer hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
De Landgoederenzone in De Graafschap is een prachtig gebied waar cultuurhistorie, natuur- en agrarische belangen samenkomen. Tegelijk voldoet de Baakse Beek, die voor een gedeelte door de Landgoederenzone loopt, niet aan de eisen die aan waterkwaliteit en kwantiteit worden gesteld. Om dit gebied voor de langere termijn duurzaam en rendabel te houden is een gezamenlijke aanpak nodig.